Тайдзицюан Център Ба Лин

Материалът е по източници от Интернет
taiji-bg.com Taijiquan Center Ba Lin

The document is from Internet sourcesРазяснения по практиката на Тайдзи

Тун Инжие

Превод - Тайдзицюан Център Ба ЛинДа се говори за Тайдзицюан, вместо да се практикува, очевидно не е недопустимо от гледна точка на положението, в което се намира изкуството днес. Преди няколко десетилетия Тун Инжие съветваше учениците, че в началото ученикът трябва да се концентрира върху слушането и върху изучаването на правилните форми от компетентен учител, преди да бъде прекалено въвлечен в безсмислени дискусии върху теорията или философията на Тайдзи. Необходима е достатъчната зрелост в практиката, за да бъде човек способен да разбере и дискутира принципите на тази практика. Няма кратък път, а само дълга, тежка, самостоятелна практика.

* * * * *

"Ключовият момент при изучаването на истински Тайдзицюан е добрият учител. Без разбирането на основните моменти в Тайдзицюан, неговите ефекти, общо взето, не би било много по-добро, отколкото обикновена лечебна гимнастика. Следователно, вие не бихте могли да имате полза от това най-фино изкуство, дори и ако го практикувате десетки години. Ако методът ви на практикуване е правилен, бихте могли да научите някои умения за самоотбрана, освен неговите значими лечебни ефекти. Някои хора са настроени скептично по отношение бойните приложения в Тайдзицюан. Те мислят, че Тайдзицюан не се използва в реална битка. Това е така, защото техните познания в Тайдзицюан са твърде повърхностни, те не са имали добър учител."

* * * * *

"Тайдзицюан принадлежи на вътрешната школа в китайските бойни изкуства. Силата, използвана в Тайдзицюан се създава чрез костите, но дзин /тренираната сила/ се съдържа в сухожилията. Основната цел е вътрешната ци да потъне и да се слее с костите."

* * * * *

"Да разпуснете раменете и да отпуснете лактите не означава да концентрирате сила в задната част на раменете. Всъщност, силата се предава през горната част на предмишницата."

* * * * *

"Винаги имайте усещането за вътрешната сила на опонента при практикуването на "бутащи ръце". Вие практикувате не за удоволствието да избутате опонента си. Основната задача при "бутащи ръце" е да запазите вашия център на тежест от противника си, като същевременно неговия център се контролира от вас."

* * * * *

"Можете да практикувате уменията си по всяко време, докато се разхождате, почивате, стоите или спите. Методът е да движите вътрешната ци със силата на съзнанието и да чувствате това движение. Опитайте да държите чаша за чай с ръка. Опитайте да откриете разликите в усещанията, когато вие я държите със сила и съответно без сила."

* * * * *

"Когато сте научили добре формите и имате съществени умения в "бутащи ръце", може да започнете да учите разнообразните умения за използването на дзин. Има прилепващ дзин, следващ дзин, потъващ дзин, вътрешен дзин, издигащ дзин, усукващ дзин, търкащ дзин, докосващ дзин, ръка над дзин, пронизващ /пробождащ/ дзин, изтръскващ дзин, вибриращ дзин, пронизващ като стрела дзин, внезапен дзин, преминаващ през костите дзин, бърз /пъргав, жив/ дзин, водещ дзин, фа-дзин, защитен /пазещ/ дзин и така нататък. Всички те трябва да бъдат изучени с разбиране и чрез играенето на формите и "бутащи ръце" през значителен период от практиката."

* * * * *

"Силата се корени в стъпалата, прокарва се от краката, контролира се чрез кръста и излиза чрез пръстите на ръцете. Това е правилото за проявлението на силата. Има също указания, като тези - при свиване коляното да не излиза извън пръстите на краката, да не се протяга ръката над върха на носа, да не се повдига ръката повече от върха на веждата. Нарушаването на тези правила подкопава концентрацията на силата."