Тайдзицюан Център Ба Лин

Материалът е по източници от Интернет
taiji-bg.com Taijiquan Center Ba Lin

The document is from Internet sourcesТРЕНИРАНЕ ЗА СПАРИНГ

Майстор Чън Джао-куи

Превод - Тайдзицюан Център Ба ЛинТренирайте упорито, но не до смърт; тренирайте с ум без да се самозалъгвате

Изходът от една битка се определя главно от храбростта. Обаче, само храброст не е достатъчна. Притежаването на умения от най-високо качество за водене на бой са задължителни. Безстрашният боец, с първостепенни умения, е като тигър с крила.

По време на тренировките, от нас се изисква да бъдем координирани и гъвкави във всяко едно самостоятелно движение от формите. Ние трябва да бъдем много наясно с движенията. Трябва да бъдем способни да изстрелваме енергията като автомат. Удърът трябва да върви по най-краткия път. Той трябва да бъде бърз, силен, жесток и точен. Трябва да притежава такива качества, за да порази силен противник. Усиленото трениране е единствения начин да се достигнат тези качества. Набляга се върху бързото и бавното движение, удрянето като стомана и маневрирането като вода, затварянето и отварянето, отпуснатостта и плавността, енергичността и изтръскването.

Наблягането само на бавни движения води до бавни удари, които противникът може да парира лесно. Но пък наблягането единствено на бързи движения, ви затруднява да почувствате пътя на своята енергия, а това води до по-голямо от необходимото удължаване на траекторията на ударите ви. Бързината се дължи на скоростта, която е изградена чрез познаването на собствения ви енергиен път. Това е скорост без загуба на качество.

Наблягането само на “маневрирането като вода” води до слаби удари, които не представляват заплаха за опонента. Удрянето като стомана означава удари със стоманено качество и рефлектира върху енергичността и изтръскването, които идват от абсолютната отпуснатост, която също е знак за движение “като вода”.

Горните примери показват, че е необходимо да се достигне до качество, при което лесно се преминава от най-висока скорост до ниска скорост, трансформира се твърдост в мекота, преминава се от тежест към лекота, и vice versa. Това качество трябва да бъде на твое разположение когато желаеш, без никакви недостатъци или ограничения.

Това качество не се достига лесно. То се придобива след години на усилени тренировки. Обаче усиленото трениране означава и умно трениране, в противен случай ще се обречете на смърт. Целта на тренирането трябва да бъде ясно дефинирана. Не трябва да бъдем като звезди на Пекинската опера, които представят танц с копие. Ярки представления като това са за забавление, но са безполезни на практика.

Вашето предимство срещу техния недостатък

След придобиването на приемливо умение в техниките на спаринга, трябва да се специализирате в една или две техники, точната от които се определя от строежа на тялото ви, вашата сила, рефлекси и други фактори.

Например, един висок човек трябва да наблегне на Цай, или Засаждане и Лие, което означава Разцепване. "Неговите удари трябва да бъдат като “да направи отвор в планина”, което означава, че трябва да бъдат много силни.

Ниският човек трябва да практикува главно техники с рамо, лакът и крак, за да атакува по-ниската част в тялото на противника си. Той трябва да бъде бърз и пъргав. Силата на неговите удари трябва да бъде цялостна, плавна и гъвкава. Той трябва да използва стратегията на избягване на атаката. В класиката на Тайдзи има поговорка, която гласи: “Избягването на удара акумулира сила, която може да придвижи планина." Тази стратегия е много подходяща за ниски хора.

За придобиване на сила, трябва да се наблегне на Цай, Лие, и Чоу или Удар с лакът. Ударите трябва да бъдат толкова силни, че още с първия от тях да се елиминират всички възможни атаки на противника.

За придобиване на ловкост, трябва да се наблегне на трикови движения. Противникът трябва да бъде мамен по всички възможни начини. След това трябва да бъде атакуван с бързи движения.

При онези, които имат бавни рефлекси, трябва да се наблегне на защитата, т.е. когато опотентът удря, ударите му трябва да бъдат блокирани и след това да се отразяват обратно.

Помнете, само специализация в една или две техники осигурява превъзходството на вашите предимства спрямо недостатъците на противника ви

Но специализацията сама по себе си не означава победа. Вие трябва да се научите да я използвате. Трябва да можете да скривате вашата специализация и да изненадвате противника си чрез нея. Добра идея е, да провокирате у противника си грешна предства за вашите слаби места, чрез измамни движения и да извлечете предимство от лъжливата предства, която той си създава за вас.

Например, нека приемем, че сте добър в техниките с крак и работите бързо с крака. Противникът ви е по-нисък. Първо, направете така, че на противника ви да му е по-лесно да ви атакува в по-ниска част на тялото, както е най-вероятно да постъпи. Но той незабавно попада в капан, защото вие може да използвате техника с крак, която няма да може да бъде избегната от него. Практическото правило е, че истинските и измамните движения, трябва да се допълват едно друго, така че опонентът ви да няма начин да разбере, кой удар е истински и кой - измамен. Естествено, самите вие трябва да знаете това.

Атакувайте най-меките точки

При спаринг, опитайте се бъдете наблюдателни и бързо да откриете слабите места на опонента ви. Само като направим това, можем да повишим собствената си увереност и да разработим добра стратегия за използването на своите предимства в противовес на недостатъците на противника /това е същото като “познавай своя противник”/. Но ако не успеете да достигнете до това, вие ще се нервирате, ще изгубите увереност и ще атакувате без план, откривайки собствените си слаби места, и евентуално ще загубите боя. Ключът за откриването на слабите места на противника, е да ги намерите в структурата на тялото му, силата и рефлексите му при първите няколко съприкосновения между вас. След това можете да изберете подходяща стратегия.

Избягвайте да бъдете пасивни

При война, приоритетът пада върху това да бъде унищожен врага, самоопазването е второстепенно. Само чрез поражението на врага, човек може ефективно да защити себе си. Например, вашият опонент е по-висок и се движи бързо. За да е още по-лошо, вие не сте толкова добър, колкото е той. Очевидно, вие сте в неизгодно положение. Ако решите да подходите към противника си в защитен план, вие ще му дадете по-голяма инициатива, позволявайки му да получи пълно предимство от своите силни страни. Резултатът за вас не би могъл да бъде нищо друго освен поражение. Така че още от самото начало, трябва да атакувате първи, без предупреждение и от всички посоки. Всеки удар трябва да бъде бърз и мощен, да не му оставя шанс да контраатакува и той да бъде неспособен да използва предимствата си. Така имате възможност да обърнете ситуацията във ваша полза и да излезете победител от на пръв поглед много вероятно поражение.

Правете шум на изток, атакувайте от запад

За да сте уверен в победата си в един спаринг, вие трябва да мамите противника, да го обърквате чрез изпращането на погрешни сигнали и да го изненадвате. Това е важен метод за преобръщането на недостатъка в предимство.

Това означава да правите лъжлив шум от изток, а реалния удар да дойде от запад. За да направите този трик, вие трябва да скриете истинската атака във фалшива и да накарате противника да повярва, че това е истинската заплаха. Ако лъжливата ви атака не изглежда реална, вашата истинска атака също ще пропадне. Например, ако вашият удар наляво е лъжлив, а този надясно – реален, то тогава трябва на направите всичко възможно да насочите вниманието на противника към вашата лява атака, за да отслаби той своята защита вдясно и след това му нанасяте бърз удар от дясно.

За да заблуждавате успешно, вие трябва да насочвате лъжливи атаки към основните части на тялото на противника си, да практикувате всички удари, така че те да изминават най-краткия път до целта и да описват най-малки кръгове. Ние не трябва да допускаме да правим издайнически физиономии с лице. Тези знаци ще предупредят противника ви и може да резултират в изненадваща атака от негова страна. От друга страна, може да използваме знаци, за да объркаме противника. Например, най-напред може да погледнете наляво, но да ударите от дясно, след това може да погледнете надясно и да ударите от дясно. Противникът, след като усети първия фалшив удар, ще мисли, че потенциалният удар ще дойде от лявата страна този път. Така той може да се отвори отдясно. Това е, което наричаме “атакувай там, където няма защита.”